Saturday, December 10, 2016

* MENU SIHAT ~ MENU/MASAKAN KURANG RISIKO PENYAKIT

BERIKUT ADALAH ANTARA CONTOH-CONTOH MENU/MASAKAN KURANG BERISIKO MENDAPAT PENYAKIT

KATEGORI KUIH MUIH
*Tidak perlu menggunakan santan
*Penggunaan gula putih boleh digantikan dengan gula perang
*Tidak digoreng atau penggunaan minyak yang sangat sedikit
  1. KASWI
  2. APAM BERAS@GANDUM@PISANG
  3. LEPAT PISANG@LABU
  4. PANCAKE
  5. DADAR
  6. HABUK-HABUK
  7. PUTU PIRING
  8. BUAH MELAKA
  9. LOPES
  10. APAM BALIK
Image result for kaswi
Gambar hiasan

KATEGORI LAUK PAUK
*Boleh dimasak tanpa menumis
*Penggunaan minyak yang sedikit
  1. SUP CENDAWAN
  2. SUP AYAM@DAGING@IKAN
  3. SINGGANG IKAN
  4. IKAN BAKAR@KUKUS@REBUS(semua jenis ikan)
  5. AYAM@DAGING PANGGANG
  6. SAYUR MASAK AIR@REBUS@SUP(semua jenis sayur)
  7. ULAM-ULAMAN
  8. TELUR REBUS
KATEGORI MEE
*Boleh dimasak tanpa perlu menumis
*Tidak menggunakan minyak yang banyak
  1. MEE SUP
  2. MEE GORENG
  3. MEE REBUS
  4. BIHUN SUP
  5. BIHUN GORENG
  6. LAKSA
KATEGORI UBI
*Boleh direbus dan dibakar/panggang
  1. UBI KAYU REBUS@BAKAR
  2. KELEDEK REBUS@BAKAR
  3. KELADI REBUS@BAKAR
  4. KENTANG REBUS@BAKAR
LAIN-LAIN MENU/MASAKAN
*Boleh direbus dan dibakar/panggang
  1. JAGUNG REBUS@BAKAR
  2. LABU REBUS@BAKAR
  3. SUKUN BAKAR
  4. BUBUR NASI
  5. KACANG KUDA REBUS
KATEGORI MINUMAN
*Dikisar dan dipotong kecil sebahagiannya
*Dicampur dengan madu atau gula perang untuk menggantikan gula putih.
  1. JUS OREN(diperah)
  2. JUS TEMBIKAI(dikisar)
  3. JUS MANGGA(dikisar)
  4. JUS APPLE(dikisar)
  5. JUS ROSELLE(perlu direbus dengan sedikit air untuk mendapatkan jusnya
  6. AIR BARLI(direbus)
  7. KOKO PANAS(dari serbuk koko)
TIP/PANDUAN

Untuk meminimumkan penggunaan minyak, jangan blend atau kisar bahan-bahan yang perlu di tumis seperti bawang merah, bawang putih, halia dan sebagainya, ini kerana dengan mengisar anda perlu menambah air dan kandungan air yang ada dalam bahan-bahan yang dikisar perlukan banyak minyak untuk memastikan bahan tumisan anda garing serta naik baunya. Jadi cukup dengan mencincang halus atau diketuk saja bahan-bahan tumisan tersebut.

MENU ATAU MASAKAN DI ATAS HANYALAH CADANGAN DARI PENULIS. SILA RUJUK PAKAR PEMAKANAN SIHAT ANDA UNTUK PENJELASAN LEBIH TERPERINCI.

Sekian.
~ Thank You ~

No comments:

Post a Comment

DISCLAIMER
Ini adalah blog peribadi. Segala maklumat di dalam blog ini hanyalah untuk simpanan penulis sebagai rujukan di masa akan datang samada yang dipetik dari media mahupun dari hasil daya fikir penulis sendiri. Sila rujuk sumber yang lebih sahih sekiranya terdapat maklumat atau fakta yang mungkin mengelirukan kerana pihak kami tidak akan bertanggungjawab di atas apa-apa kerugian dari penggunaan sebarang info atau maklumat dari blog ini.

Terima kasih.
Sila lawati kami lagi.

Penulis blog: SURI SUTERA

Powered By Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...